Cetusan Hati dan Dedikasi, Sayang Iz Kampung Daching, Negeri Sembilan,Malaysia

Tuesday, May 10, 2011

Hikmah Musibah

Secara ringkasnya musibah ditakrifkan sebagai segala sesuatu yang tidak disukai oleh manusia iaitu berupa kematian, kesakitan, kemiskinan, ketakutan,kegagalan,kesedihan dan lain-lain lagi. Allah pasti menguji kita dengan sesuatu yang tidak kita sukai. Selaku umat islam kita wajib meyakini kasih sayang Allah yang sentiasa melindungi kehidupan kita. Kalimah "Bismillahhir Rahman nir Rahim" - dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi Maha Penyayang - sentiasa menjadi sebutan kita.

Namun ketika musibah melanda diri, mungkin hati kecil kita tertanya-tanya mengapa? Mengapa Allah yang Maha Pengasih dan Penyayang mentakdirkan begitu? Adakah sudah sirna kasih sayangNya?

Jangan. Jangan begitu. Dalam apa-apa jua keadaan pun kita wajib yakin bahawa takdir Allah pasti mengandungi banyak hikmah dan kebaikan. Istilah buruk hanya ada dalam rumus pemikiran manusa sahaja.Manakala di sisi Allah, segalanya punya maksud baik walaupun kadang-kadang pada zahirnya tidak begitu. Kelihatan sangat pahit, tetapi sebenarnya amat manis dan indah. Hanya apabila hikmahnya dapat dicungkil, insyAllah,....!

Apabila diuji barulah diketahui apakah hati itu telah yakin (beriman) ataupun masih ragu-ragu!


Sayang Iz: Bohonglah jika tidak berasa sedih atas musibah ini, namun dalam hati tetap yakin bahawa musibah adalah sumber pahala dan kebaikan serta menguji tahap kesabaran seseorang. !

No comments:

Post a Comment